OPEN HOF EN DE OEKRAIENERS

Sinds 2 jaar dient het voormalig kantoorgebouw van Aafje aan de Sigrid Undsetweg als opvangcentrum voor vluchtelingen uit de Oekraïne. Er wonen zo’n 80 mensen, alleenstaanden, 1 oudergezinnen en echtparen, verdeeld over 40 appartementen.
Onlangs is een groep ouders met kinderen verhuisd naar het Oekraïne dorp in Vlaar-dingen. Nieuwe mensen hebben de open plekken ingevuld.

De meeste bewoners werken, vooral in de kassen; de kinderen gaan naar school met deels een Nederlands, deels een Oekraïens programma. Een aantal bewoners zitten op Nederlandse les.

Van begin af aan hebben enkele vrijwilligers uit Open Hof en de Ontmoetingskerk,
Met steun van Vluchtelingenopvang Ommoord – Zevenkamp eenvoudige activiteiten ondernomen, zoals schilderen.In het afgelopen half jaar maakten we 7 kinderen en hun ouders blij met schoolartikelen en bezorgden we twee fietsen.

De staf (Leger des Heils) staf hebben gevraagd om Bijbelverhalen te komen vertellen. Twee keer hebben we nu enthousiaste kinderen gehad die luisterden naar het verhaal van de barmhartige Samaritaan en over de Goede Herder. De vertelling is eerder een voordracht die vertaald wordt. Daarna zagen we de kinderen en soms ook ouders vol overgave iets maken dat verband houdt met het verhaal. Ouders vertelden dat het heerlijk is om even heel wat anders te doen dan te zorgen of te piekeren hoe het verder moet. Zo blijkt een kleine actie zinvol te zijn. Dus een derde verhaal zijn we aan het voorbereiden.

Ons eigen Paasfeest was aanleiding om een lentegroet te brengen bij de Oekraïners. Hun orthodox Paasfeest is pas op 5 mei. We hebben 40 bakjes met bloembollen en zakjes eitjes gebracht, met daarbij ging een wens om moed te houden in deze moeilijke tijd.

Elke keer als we in de opvang komen valt ons de enorme energie van de kinderen op; ze rennen en springen in de recreatieruimte. Sommige ouders zuchten tegen ons dat er te weinig voor de kinderen is. Een spelactiviteit zou de kinderen en hen zelf goed doen. Drie moeders zeiden zelfs dat ze mee wilden organiseren. Zo legden ze de bal op onze helft.
Het zou mooi zijn als we 1 x per maand voor de kinderen een namiddag met eenvoudige spelletjes zouden kunnen organiseren.

Oproep: daarvoor hebben we 2 vrijwilligers nodig.

Paul Bergmans
Vluchtelingenopvang Ommoord – Zevenkamp
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. / 06 – 2055 2965

 

SECRETARIAAT

Merellaan 350

2903 GM

Capelle a/d IJssel
010 303 88 71
info@christoffelparochie.nl

 

PASTORALE WACHT

Voor acute vragen om pastorale zorg of het melden van een overlijden: 06-1380 3332 (24/7 bereikbaar).

AGENDA

<<  <  Juni 2024  >  >>
 ma  di  wo  do  vr  za  zo 
       1  2
  3  4  5  6  7  8  9
10111213141516
17181920212223
2425262730

VIRTUELE KAPEL